Vakáció, édes Vakáció

Vakáció, édes Vakáció

Amikor reggelente kinézünk az ablakon, egyértelműen látjuk: itt a nyár. Néha ugyan még ránk szakad az égi áldás, de akkor is tudjuk: visszavonhatatlanul megváltozik az életünk a következő három hónapra.

Az előttünk álló tíz hét, ugyan mást fog jelenteni az ifjaknak, és mást a szülőknek, de bárhova is tartozzon valaki, a lehetősége meglesz arra, hogy kilépjen egy kis időre a mókuskerékből.

Amikor lehetőségem nyílik rá, nyakamba veszem a világot. Megismerkedem más kultúrákkal, más emberekkel és nem utolsó sorban más országok konyháival. Természetesen, nem lehet minden pillanatban kávézókban, éttermekben üldögélni; és a tengerpart, vagy egy séta a hegyekben nem is az étkezésről szól elsősorban, de ott is előfordulhat, hogy megéhezik a magamfajta. Ilyenkor előkerül az ásványvíz és valami, amit legtöbbször egy kis helyi pékségben szoktam beszerezni. Ilyenkor mindig igyekszem valami újat keresni.

Roggles, ruggles, rogulah, rugula, rugelach –  ez a sok név, mind ugyanazt a finomságot takarja. Amikor először találkoztam vele, azt hittem, hogy franciák croissant-ja került elém, csak más ízesítésben, mint ahogy eddig ismertem. De amikor rákérdeztem, elmondták, hogy ez más… és valóban. Rögtön megbabonázott az íze, és azóta is vártam, hogy itthon is megízlelhessem. Na, azt azért nem mondom, hogy olyan, mint a szerelem, de… de nagyon jó. Ahogyan a két tésztalap között megbúvó dió vagy fahéj a sütés közben kicsordul, és karamellizálódik, hihetetlen íz jön létre. Nos, erre vágytam, ezt akartam a határainkon belül is megtalálni. Mint minden kíváncsi embert, engem is érdekelt, hogy kinek köszönhetjük ezt a finomságot? Bár a vélemények megoszlanak, a sajátosságai alapján hajlok arra, hogy ennek (is) egy zsidó édesség az alapja, amit jellemzően évi két alkalommal tettek az asztalra: egyrészt a makkabeus szabadságharc örömünnepén, valamint a fák újévének ünnepén.

És a türelem, rózsát terem. A Pek-Snack meglepett minket ezzel a gasztronómiai csodával. Ezentúl, ha a Balaton partra készülök, vagy egy erdei sétát tervezek a családdal, esetleg elcsábulok egy focimeccsre, vagy csupán meg akarom lepni az otthoniakat anélkül, hogy valaki a konyhába töltse a délutánt, csupán beszerzek néhány csomag Diós vagy Fahéjas Rollt, és máris indulhat a kikapcsolódás, de ezúttal kicsit magasabb színvonalon…

találat / oldal
Megjelenik 1-4-ig a(z) 4 találatból
/ 1 oldal
Diós RollFahéjas RollMálnás croissantMogyorókrémes croissant
találat / oldal
Megjelenik 1-4-ig a(z) 4 találatból
/ 1 oldal
Vissza a(z) Érdekességek oldalra