Tényleg a szénhidrát a test ellensége?

Tényleg a szénhidrát a test ellensége?

Napjainkban, ha egy újságos bódé előtt elsétálunk, a magazinok címlapjairól a fogyókúrák és sikeres diéták titkait ígérő cikkek és képek fotóját láthatjuk a kirakatban.

Sok esetben a szénhidrátmentes diéták, Atkins-diéta, fehérjediéta tűnik a megoldásnak a kívánt testsúly eléréséhez. De lehet-e szénhidrát nélkül élni?

Milyen hatással van szervezetünkre ez a tápanyag?

A szénhidrátok a természetben leggyakrabban előforduló szerves molekulák. Kizárólag három elemet (szén, hidrogén, oxigén) tartalmaznak. A szervezetben a szénhidrátok a legfontosabb energiaszolgáltatók, a bevitt energia 50-70%-a származik belőlük. Részt vesznek az öröklött tulajdonságokat meghatározó DNS, valamint a nélkülözhetetlen aminosavak, a zsírsavak, valamint a kötőszövet felépítésében, a nyálkahártyák védelmében.

Ebből láthatod, hogy igen hasznosak!

Amit még tudni kell, hogy a megfelelő arányban bevitt szénhidrátok nem hizlalnak! Ugyanis, a szénhidrátokat először át kell alakítani zsírrá, ami meglehetősen energiaigényes folyamat.

Ami hizlal, az a zsírból származó kalória, mivel szervezetednek csekély energiájába kerül a megemésztett zsírt a saját zsírszövetévé alakítania, így inkább elraktározza azt.

Pek-Snack süteményekA szénhidrátok fogyasztása nélkülözhetetlen az emberi szervezetnek. És gondoljunk arra,milyen fontos lehet a lelkünknek is!  Mindannyiunk számára örök emlék, ahogy a nagymamánk bőséges porcukorral megszórta a meleg kalácsot. Vagy a vasárnap délutáni alvásból, anyu által készített sütemény illatára ébredni.

 Azok a soha el nem felejthető, édes ízek!

Mikor ajánlott a szénhidrátok fogyasztása?

Reggel, hogy legyen energiánk egész nap.

Napközben, hogy feldobjuk magunkat, és egy- egy süti segít kibírni a főétkezésekig.

Ha este eszünk egy édes, finom süteményt, megnyugszik az idegrendszerünk, és könnyebben tudunk majd elaludni.

Ennél egy sütit? Nézd meg, hol van a Hozzád legközelebbi látványpékség!

Vissza a(z) Érdekességek oldalra